MFA gemeentehuis Waalre

architect: De Twee Snoeken oppervlakte: ca. 3.300 m2
Zo_moet_het_worden_over_een_jaar_(beeld_Gemeente_Waalre)
Zo_moet_het_worden_over_een_jaar_(beeld_Gemeente_Waalre) (1)
Zo_moet_het_worden_over_een_jaar_(beeld_Gemeente_Waalre) (2)

De gemeente Waalre gaat ter plaatse van het oorspronkelijke gemeentehuis een nieuw multifunctioneel gemeentehuis te realiseren. Het bestaande monumentale Raadhuis, wordt behouden en geïntegreerd in het Multifunctionele Gemeentehuis.
 
De nieuwbouw komt op de plek van het oude gemeentehuis, dat in juli 2012 door brand werd verwoest. Naast gemeentelijke functies gaat het gebouw ook gebruik worden door het multifunctionele centrum ’t Hazzo zodat er een multifunctioneel gemeentehuis gecreëerd wordt waar een groot aantal verenigingen een onderkomen wordt geboden.
 
Onderdeel van de opgave is onderzoek naar het herstel van het monumentale gedeelte van het gemeentehuis. Het ontwerp van architect H.W. Valk uit 1929 is door de brand ernstig aangetast.
 
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel van de gemeente Waalre en daarom is voor dit project een zeer hoge duurzaamheidsambitie neergelegd in de vorm van het creëren van het eerste volledig energie neutrale gemeentehuis van Nederland. Niet alleen de energie die nodig is om het gemeentehuis te verwarmen, te koelen, te voorzien van verlichting en ventilatie wordt lokaal opgewekt, maar ook het energieverbruik ten gevolge van de gebruikers wordt duurzaam lokaal opgewekt, oftewel een echt volledig energie neutraal gemeentehuis.
 
Door uit te gaan van de kracht van een goed doordacht, integraal bouwkundig en installatietechnisch ontwerp is Nelissen ingenieursbureau b.v. deze uitdaging aangegaan. Geen proeftuin van nieuwe technieken maar een integrale samensmelting van bewezen technieken. Door de toepassing van onder andere hoge isolatiewaarden, slimme vraag gestuurde, hoog rendement installaties, een duurzame opwekking van warmte en koude gecombineerd met ca. 1000 m2 PV-cellen, hebben we een EPC-score van -0,685 weten te behalen. Een ongekend lage waarde die er voor moet zorgen dat dit gemeentehuis van Waalre het eerste gemeentehuis in Nederland wordt dat echt volledig energie neutraal is, dus inclusief het energieverbruik van de gebruikers.
 
De oplevering van dit prestigieuze project wordt verwacht in het najaar van 2017, waarna de PV-cellen maximaal kunnen gaan renderen en de gebruikers dit toonbeeld van duurzaam, integraal ontwerpen in gebruik kunnen nemen.

MFA gemeentehuis Waalre
gemeente Waalre
Categorieën: Renovatie, Duurzaamheid, Werken,

architect: De Twee Snoeken
oppervlakte: ca. 3.300 m2
projectmanagement: vb&t
rol Nelissen: adviseur installaties, bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid

Zoektermen: multifunctioneel gemeentehuis, waalre,


\