politiekantoor Bergen op Zoom

16-1029 T overview 20170920
16-1029 T Publiekshal straat 20170920
16-1029 T restaurant 20170920
Cam02
Cam03
Cam01v2

Het nieuwe politiekantoor in Bergen op Zoom krijgt in hoofdlijnen de volgende functies: kantoorruimtes, publiekszone, arrestantenzone, restaurant, meldkamerruimte en servicecentrum, kleedruimten met wasgelegenheid en opslag. 
 
Het nieuwe gebouw moet doelmatig en functioneel zijn. Het huisvestingsconcept bij de planvorming is ‘Activiteitengericht Inrichten’ (AGI) om de huisvesting zoveel mogelijk toekomstbestendig te maken binnen een organisatie in verandering. Het binnenklimaat, de verlichting en akoestiek zijn belangrijke aandachtspunten vanuit de toekomstige gebouwgebruikers. Daarnaast zullen privacy (zicht van buiten naar binnen), 24-uurs gebouwgebruik, logistiek en de gebouwbeveiliging veel aandacht vragen.
 
De Politie wenst een ontwerp dat geschikt is voor een snelle uitvoering met veel standaardisatie en prefab elementen. Het bruto vloeroppervlak van het nieuwe pand is circa 8.400 vierkante meter verdeeld over vier bouwlagen. Dit vloeroppervlak is gebaseerd op een formatie van circa 625 fte’s en 300 werkplekken voor ongeveer 12 verschillende organisatieonderdelen. 

installatieconcept                      Er is een integraal installatie ontwerp opgesteld, dat één is met het meubilair en het vaste inrichtingsontwerp. De installaties zijn flexibel van opzet. Voor de opwekking van warmte en koude ten behoeve van de klimaatinstallaties wordt gebruik gemaakt van een systeem voor Warmte- en Koude Opslag in de bodem (WKO) die wordt gekoppeld met de opwekking door middel van warmtepompen. Er wordt een klimaatklasse A installatie gerealiseerd met klimaatplafonds in alle kantoren en vergaderruimtes. In de meldkamer wordt dit aangevuld met luchtkoeling. In totaal zijn er 6 verschillende luchtbehandelingssystemen.

BENG (Bijna Energieneutraal Gebouw)  De energieprestatieberekening is uitgerekend om aan de wettelijke eisen zoals gesteld in het Bouwbesluit te voldoen. Uiteindelijk was de EPC score bijna 70% lager dan de geldende bouwbesluiteis. Het was het de wens van de opdrachtgever om aan BENG (Bijna Energie Neutraal) te voldoen. Hiervoor is onderzocht welke (extra) maatregelen noodzakelijk zijn om een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) te realiseren en zijn uiteindelijk de volgende extra maatregelen getroffen:
-           luchtdichtheid qv,10 = 0,2 dm3/s m2
-           geïnstalleerd vermogen verlichting 5 W/m2,
-           aanwezigheidsdetectie tbv meer dan 70% van de gebruiksoppervlakte
-           veegpulsschakeling icm daglichtschakeling
-           percentage terugregeling 70%
-           om te voldoen aan de BENG eis dienen er 65 m2 PV panelen extra te worden    geplaatst (totaal ca. 705 m2)
-           gemiddeld over het gehele maximaal 3-voudig ventileren, waarin over het
            algemeen kantoorfuncties aanwezig zijn
 

politiekantoor Bergen op Zoom
Nationale Politie
Categorieën: Duurzaamheid, BIM/Revit, Specials, Werken,

architect: van Pelt Architecten
interieurarchitect: oth_ architecten bv
rol Nelissen ingenieursbureau: adviseur installaties en bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid
oppervlakte: 8.400 m2


\