Stadskantoor 1 (SK1 ) Tilburg

Afbeelding1
Afbeelding2
Afbeelding3
interieur
IMG_5959

In Tilburg worden zowel Stadskantoor 1 (SK1) als 2 (SK2) gerenoveerd. Voor beide gebouwen hebben wij opdracht.
Het huidige Stadskantoor 1 wordt grondig gerenoveerd en deels herontwikkeld. Het gebouw wordt getransformeerd in Stadskantoor en commerciële ruimten (kelder, begane grond, 1e verdieping).
Dit gebeurt middels een Design, Build en Maintenance (DBM) contract. Onze rol betreft het vervaardigen van een uitgebreid voorlopig ontwerp (VO+) voor de kantoren en de winkels in Revit (LOD 300). Ten behoeve van de aanbesteding worden door ons de outputspecificaties voor de onderwerpen installaties, bouwfyscia, brand en akoestiek opgesteld. Vervolgens blijven we aan de zijde van de gemeente actief als toetser van de verdere uitwerking door de DBM-aannemer.
 
Uitgangspunt voor het ontwerp van de installaties is een comfortabel klimaat. De installaties dienen toekomstbestendig en duurzaam te zijn tegen optimale exploitatie- en beheerkosten. De benodigde warmte en koude voor het gebouw wordt opgewekt via een WKO-installatie, aangevuld met gasketels en koelmachines voor de benodigde piekvermogens.
De ventilatie is vraaggestuurd op basis van de CO2 concentratie. Hierdoor wordt zowel een comfortabel en gezond binnenklimaat als een beperking van het energiegebruik gerealiseerd.
 
De winkelunits worden casco ter beschikking gesteld aan de huurders met aansluitpunten voor diverse installaties. De huurders verzorgen individueel de verdere afbouw binnen de eigen unit.
In het Stadskantoor worden nieuwe verlichtingsinstallaties aangebracht, de verlichtingsarmaturen zullen worden uitgevoerd als energiezuinige armaturen in LED uitvoering.
 
Energiezuinigheid en duurzaamheid staan centraal. BREEAM wordt als tool gehanteerd en er wordt een zeer hoog ambitieniveau nagestreefd, te weten BREEAM Excellent. Hiertoe worden een aantal maatregelen getroffen ten aanzien van gebouwschil en installaties. De gevels, vloeren en daken worden voorzien van een goede thermische isolatie en luchtdichtheid. Er wordt zonwerende beglazing toegepast en automatische buitenzonwering. Verwarming, koeling en ventilatie worden als vraaggestuurde systemen opgezet. Warmte en koude worden duurzaam opgewekt.
 
Het kantoorconcept wordt gebaseerd op de principes van ‘Het Nieuwe Werken’. Er wordt daarbij een relatief open en lichte generieke kantooromgeving gerealiseerd waarin medewerkers een flexibele werkplek hebben. Ontmoeting staat centraal binnen dit kantoorconcept. Zo is elke verdieping voorzien van een centraal community-gebied en zijn er open verbindingen tussen de verdiepingen opgenomen in de vorm van vides en trappen. Er is in het concept ruimte gereserveerd voor bijzondere werkplekken zoals bijvoorbeeld: aanlandplekken, concentratieplekken, vergaderruimten en projectwerkplekken.
 

Stadskantoor 1 (SK1 ) Tilburg
gemeente Tilburg
Categorieën: Renovatie, BIM/Revit, Duurzaamheid, Werken,

architect: DeDRIEarchitecten
interieur-architect: Soeters-van Eldonk architecten
projectmanagement: DVP
oppervlakte: ca. 22.000 m² 

Zoektermen: SK1, SK2, BREEAM, DBM, BREEAM,

Bekijk de projectvideo


\